Håll tassarna borta från strejkrätten, Stefan Löfven!

Photo: News Øresund - Peter Mulvany
© News Øresund
(CC BY 3.0).

År 2009 privatiserade Alliansen och Socialdemokraterna i Göteborg stora delar av hamnverksamheten. Ett av företagen som släpptes in var det ökänt antifackliga APM Terminals.

Efter detta lade Unionen ner sin fackklubb eftersom att de mötte en så besvärlig arbetsgivare. Företaget har sagt upp hamnarbetare för att veckan efter ta in dem som timanställda. Istället för förhandlingar har det varit ständiga konflikter.

Att socialdemokratisk regering nu använder sig av oansvarig arbetsgivare i Göteborg som ett argument för att eventuellt inskränka strejkrätten är upprörande. En begränsning konflikträtten kommer inte enbart gälla hamnen i Göteborg utan alla vi som arbetar på svensk arbetsmarknad.

En inskränkning av konflikträtten i stil med den som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har öppnat upp för riskerar att skapa en situation där arbetsgivarna kan ägna sig åt avtalsshoppning. Det vill säga att de väljer ett billigt kollektivavtal utan att något annat fackförbund och dess medlemmar har rätt att vidta åtgärder. Det finns till och med risk att arbetsgivare startar egna fackförbund och sluter avtal med dessa.

Nästan alla fackförbund inom LO, SACO och TCO är kritiska till att förändra strejkrätten och vårt budskap är tydligt och klart rör inte strejkrätten!

Photo: News Øresund – Peter Mulvany © News Øresund (CC BY 3.0).